Sesimizi duyan var mı?
Meriç: İmar değişikliği acilen yapılmalı
Güçyetmez: Artık gerekli dersler alınmalı
Yılmaz: Fay stresini boşaltıyor, depremler devam edecek
6 Şubat depreminin ardından dün merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gaziantep'te de hissedilen deprem bir kez daha yürekleri ağızlara getirirken, bizi önlemler konusunda da uyarmış oldu. CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirtirken, belediyelerin de canıyla malıyla zarar gören vatandaşların yanında olması gerektiğini söyledi. Yerinde dönüşüm kararının doğru olduğunu belirten Meriç, imar değişikliği için düğmeye basılmasını istedi. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, "Depreme hazırlıklı olmak güvenli yapı stoğu ile başlar. Artık gerekli dersler alınmalı, deprem toplanma alanları belirlenmeli, mevcut yapı envanterimiz bir an önce çıkarılmalıdır. " dedi. Jeoloji Mühendisleri odası Başkanı Mehmet Emin Yılmaz ise, Yesemek segmentinde bir deprem beklediklerini belirtirken, Kozanlı depremiyle ilgili de, "Fayın stres atması iyidir. Suskun olsa daha kötü. Küçük küçük kırılmalar daha büyük 7 üstü depremlerin önüne geçiyor" dedi.
MERİÇ:İMAR DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ORTAK BİR NOKTADA BULUŞULMALI
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirtirken, belediyelerin de canıyla malıyla zarar gören vatandaşların yanında olması gerektiğini söyledi. Yerinde dönüşüm kararının doğru olduğunu, ancak bunun bencil ve ekonomik rant elde etmeyi düşünmeden yapılması gerektiğini belirten Meriç, "Belediyeler burada hak sahiplerini düşünmeli. Vatandaşın bu ekonomik şartlarda evini yenileyecek imkanı yok. Bunun içinde Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile STK'lar imar değişikliği için orta bir noktada buluşmalı" dedi.
İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMALI
İyi bir mühendislik hizmetiyle yüksek ama sağlam ve güvenli binaların yapılacağını belirten Meriç, "Belediyeler kendi rantlarını bir tarafa koyup halkın rantını düşünmeliler. Depremden malıyla canıyla zarar gören vatandaşların yanında olmalılar. Belediye başkanları bilime ve ilime inansınlar. Vatandaşların ve STK'ların ihtiyaçlarına cevap verecek imar değişikliğini yapmalılar. Yerinde dönüşüm güzel bir proje ama belediyeler bunu bencil ve ekonomik rant peşinde koşmadan hayata geçirmeli. Burada hak sahiplerini düşünsünler. Vatandaşın yanında olurmuş gibi yapıp yanında olmuyorlar. Bu ekonomik şartlarda vatandaşın evini yenileyecek imkanı yok. Bu işin bir maliyeti var. İnsanların gündeminden deprem düşmeyecek, depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Bu konuda eğitimlere önem verilmeli. Sağlam güvenli binalar içinde harekete geçilmeli" diye konuştu.
MEVCUT DURUM TESBİTİ YAPILMALI
Depreme hazırlıklı olmanın güvenli yapı stoğu ile başlayacağını belirten Güçyetmez, "Afet, bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Doğanın kendi kuralları her zaman işleyecektir. Önemli olan yaşanacak doğa olaylarını afete dönüştürmeyecek yapıların üretilmesi ve sağlıklı bir çevrenin yaratılmasıdır. Mevcut yapı envanterinin çıkarılması, mevcut durum tespit edilerek acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi gereken binalar belirlenerek bir plan doğrultusunda yapı stokunun depreme dirençli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Var olanların eksiklikleri tespit edilmeli ve de acilen yenilenmelidir. Ülkemizin yerleşim politikalarının fiziki planlamasının hazırlanması, afet etkilerine dayanıklı yapım sistemlerinin stratejisinin geliştirilmesi gerekmektedir" dedi.
DEPREM TOPLANMA ALANLARI BELİRLENMELİ
Artık gerekli dersler alınarak, İnşaat Mühendislerine gereken değerin verilmesi gerektiğini söyleyen Güçyetmez, "Bilimsel ve mesleki gerçeklikler önemsenmelidir. Deprem toplanma alanlarının belirlenmesi ve de korunması, iklim koşullarına göre belirlenecek gelecek senaryoları üzerinden gerekli hazırlıkların yapılması, iletişimin farklı kanallarla kesintisiz sağlanması için gerekli altyapıların sağlanması çok önemli ve de hayati konulardır. Ilgili tüm kanun ile yönetmeliklerinin afet risklerini azaltma odaklı olarak gereği gibi uygulanması bizi sağlıklı ve güvenli yaşam mekanlarına sahip olma amacına ancak ulaştıracaktır.
Unutulan, görmezden gelinen, ihmal edilen, bilime rağmen kabul edilmeyen tüm konular ivedilikle hatırlanmalı, artık ele alınmalı, hukuki eksiklikler giderilmeli, yapı üretim sürecinin tüm aşamalarının uygun şekilde işlemesini sağlayacak yönetmelikler bir an evvel çıkarılmalı" diye konuştu.
DEPREMLER OLACAK
Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Emin Yılmaz, Adana Kozanlı'da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin 6 Şubat depremiyle ilintili olduğunu belirtirken, bu kırılmaları olumlu olarak değerlendirdi. Yılmaz, "Fayın stres atması iyidir. Suskun olsa daha kötü. Küçük küçük kırılmalar önemlidir, daha büyük 7 üstü depremlerin önüne geçiyor. Bu şekilde kendi içinde ufak ufak kırılmalar bize fayda sağlar" dedi.
YESEMEK SEGMENTİNDE BİR DEPREM BEKLİYORUZ
Mehmet Emin Yılmaz, o bölgede Savrun fayının bulunduğunu, zaten orada böyle bir depremin beklendiğini belirtti. Yılmaz, " Bu deprem 6 Şubat depremiyle ilintili bir deprem. Fay üzerinde biriktiği stresi atıyor. Stres atması iyi bir şeydir. Suskun olması kötü. Bu şekilde olması küçük küçük kırılmalar önemlidir, fay stresini boşaltıyor, daha büyük 7 üstü depremlerin önüne geçiyor. Bizim bu bölgede en önemli sıkıntılı Ölü Deniz fayı içide bulunan Yesemek segmenti, burası kırılmadı. İslahiye'nin içinden geçen bir fay. Burada bir deprem bekliyoruz. Büyük deprem kadar olmasa da büyük bir deprem üretebilir. Depremler olacak önlem almak lazım" dedi.
ŞEHİTKAMİL'DE SIKINTI VAR
Şehitkamil'de zemin etütlerinin denetlenmediğini öne süren Yılmaz, "Büyükşehir ve Şahinbey'de zemin etütleri denetleniyor. Ancak Şehitkamil'de zemin etüdleri doğru düzgün yapılmıyor, kontrolörlük yok. Denetimler herhangi bir sağlam veriye dayanmıyor. Büyükşehir, Organize ve Şahinbey'de bu işleri arazide kontrol eden raporları kontrol eden jeoloji mühendisleri mevcut. Şehitkamil belediyesi yetkililerine defalarca söyledik, anlamıyorlar. Bu konu önemli. yesemek segmenti yapılar zarar görecek. 100 ton demir kullanmak, kolanları geniş yapmak sıkıntıyı çözmez. Bina bir bütündür, zemin etüdü düzgün yapılmalıdır" dedi.